8V VCDS Mods

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Anyway I’ll end this right here. It will be the last post about it. I’ll end in saying,
DJAlix, I meant no harm. Just asking a question as so not to repeat what happened with this so called file.

I hang around here to see if I can add to my knowledge of tweaking as to help others with their cars. Anyone in the Eastern Suburbs of Sydney want help PM me.
Get yourself added to the VCDS map if you have not already.
 

mark holloway

Registered User
Auto summer time clock adjust. Is this possible on the PFL A3 8V? If so, what's the coding please.
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Does anyone know if it is possible to disable the winking DRLs when the turn signal is on, on a matrix headlight equipped RS3 (2019)?
cannot be done via traditional coding
 

glospete

Registered User
Auto summer time clock adjust. Is this possible on the PFL A3 8V? If so, what's the coding please.

Hi Mark

Yes I've done it on my 2014 PFL A3 8V. You'll need to make some changes using a VCDS cable (genuine not a knock-off!):

1. 5F - Information Elect.
2 Adaptatopm - 10
3. Channel = Summertime automatic
4. Enter New Value

Possible Values:
  • None
  • Manual
  • Europe (Automatic)
  • USA
  • Automatic (does not work - Request out of Range error)
NB - Audi UK Default = Manual

Now using the Europe (Automatic) setting the DST changes automatically.

Hope this helps, but of course usual disclaimer applies (i.e. don't blame me if something goes wrong!)
Peter
 

Marky79

Registered User
Hi Mark

Yes I've done it on my 2014 PFL A3 8V. You'll need to make some changes using a VCDS cable (genuine not a knock-off!):

1. 5F - Information Elect.
2 Adaptatopm - 10
3. Channel = Summertime automatic
4. Enter New Value

Possible Values:
  • None
  • Manual
  • Europe (Automatic)
  • USA
  • Automatic (does not work - Request out of Range error)
NB - Audi UK Default = Manual

Now using the Europe (Automatic) setting the DST changes automatically.

Hope this helps, but of course usual disclaimer applies (i.e. don't blame me if something goes wrong!)
Peter
That’s a handy one I’ve not seen posted anywhere before. Something new to code. LOL.
Cheers.
 

T-1000

Well-Known Member
Gold Supporter
I'm trying to change the wiper washer time for the front wipers (not headlights), and found under Module 9 > Front Washer > Mindestwaschzeit_Frontwischer with a current value of 2000ms. The input allows only 0-31 so I'm loathed to change it and not be able to set it back. Does anyone know how 1-31 translates to milliseconds, or is this put just formatted incorrectly on OBDEleven?

I changed mine back in 17 when I got the car, think 500ms is the lowest it’ll go. Makes a difference though.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

T-1000

Well-Known Member
Gold Supporter
Problem might be specific to OBDEleven. The input box is for the value of 0-31 and not in milliseconds like on VCDS on older models for some reason. Just can't work out how that translates to time.

View attachment 209110

Not sure as I don’t use OBD11.

Seems too hit and miss to me.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

vw754

vorsprung Durch Technik
Its old this, bit
Some time ago members were asking if there was any way the Start/Stop system could be switched off permanently using VCDS. Well I have just found this by a member allenlin on the GolfGTI Forum.

1. access 19 Can Gateway
2. click on Adaption-10
3. go to channel (1) Start/Stop...... and change the value from -50 to the new value of 50 - click Do It
4. go to channel (2) Start/Stop...... and again change the value from -50 to the new value of 50 - click Do It.

If anyone wants copies of the VCDS screen for doing this send me a PM with your email address and I will send you a PDF file.

I assume this will work but, not yet having an 8V, I have not tried it, although my try it on my current 8P and see if it works the same on that.
THANKS
Some time ago members were asking if there was any way the Start/Stop system could be switched off permanently using VCDS. Well I have just found this by a member allenlin on the GolfGTI Forum.

1. access 19 Can Gateway
2. click on Adaption-10
3. go to channel (1) Start/Stop...... and change the value from -50 to the new value of 50 - click Do It
4. go to channel (2) Start/Stop...... and again change the value from -50 to the new value of 50 - click Do It.

If anyone wants copies of the VCDS screen for doing this send me a PM with your email address and I will send you a PDF file.

I assume this will work but, not yet having an 8V, I have not tried it, although my try it on my current 8P and see if it works the same on that.
Cant do this on my s3 8v.....its been disabled the stop start has, so i went into adaption 10 in can gateway.... And put in - 50 to activate stop /start..... But each time it say request out of range.
 

MisterT-28

New Member
Hey DJAlix,

It appears that I don't have this function.

Coding > Byte 1, Bit 0 Enable - "01 traffic sign recognition (FTE) active"

However my Byte 16 has Bit 0-7 with one of them being VZE (bit 4).

Is that the one I want?

Also A5 I do not have this adaptation:
Adaption: Display end of speed limit symbol = Activated. From my understanding that is for an older camera model?

So I took it for a test drive using the posted steps and it doesn't quite appear to work consistently. It reported the speed limit as 30 but the sign said 35. It then gave the restricted function error again. Then it seemed fixated on 30 as I changed to a street that was 25.

Hi BPRS3 / Hi DJAlix,

Well I have a question slighty the same as BPRS3 : on my SQ7 (end-2016) I do not have

A5 >> Frt Sens Drv Assist >> byte 1 >> bit 0 to FTE
BUT
A5 >> Frt Sens Drv Assist >> byte 16 >> bit 4 "VZE" that I tried to put to 1, no luck on this

My steps were :

5F > Adaptation > ENG122229-ENG117754-Car_Function_List_BAP_Gen2-traffic_sign_recognition_0x21
Activated
5F > Adaptation > ENG122229-ENG117636-Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_road_sign_identification
Activated

A5 > Coding > byte 16 > bit 4 "VZE" to 1
A5 > 20103 > Adaptation > IDE04733-Road sign etection fusion mode > Fusion

[17 - Instruments] > Coding > byte 5 bit 2 to 1 (traffic_sign_display_BAP)

I am lost ... I do have the menu in display but saying "Not available" ...

Any idea ?

And ...

... HAPPY NEW YEAR :)
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Hi BPRS3 / Hi DJAlix,

Well I have a question slighty the same as BPRS3 : on my SQ7 (end-2016) I do not have

A5 >> Frt Sens Drv Assist >> byte 1 >> bit 0 to FTE
BUT
A5 >> Frt Sens Drv Assist >> byte 16 >> bit 4 "VZE" that I tried to put to 1, no luck on this

My steps were :

5F > Adaptation > ENG122229-ENG117754-Car_Function_List_BAP_Gen2-traffic_sign_recognition_0x21
Activated
5F > Adaptation > ENG122229-ENG117636-Car_Function_Adaptations_Gen2-menu_display_road_sign_identification
Activated

A5 > Coding > byte 16 > bit 4 "VZE" to 1
A5 > 20103 > Adaptation > IDE04733-Road sign etection fusion mode > Fusion

[17 - Instruments] > Coding > byte 5 bit 2 to 1 (traffic_sign_display_BAP)

I am lost ... I do have the menu in display but saying "Not available" ...

Any idea ?

And ...

... HAPPY NEW YEAR :)
Have you flashed / updated your A5 with the needed software?

Edit: and happy new year!
 

MisterT-28

New Member
Have you flashed / updated your A5 with the needed software?

Edit: and happy new year!

Well, you pointed out the problem ... do you have any idea where I can find the "updated" software for A5 ?

My A5 is a 4M0 907 217 D / BVS H14 0042 ...

And moreover, I was not able to "code" byte 1 bit 0 to 1 (even with LCode 2) I am not sure I am doing this well ...
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Well, you pointed out the problem ... do you have any idea where I can find the "updated" software for A5 ?

My A5 is a 4M0 907 217 D / BVS H14 0042 ...

And moreover, I was not able to "code" byte 1 bit 0 to 1 (even with LCode 2) I am not sure I am doing this well ...
Not something you can “find” unfortunately. You would require specialist software like VCP-System. Better to visit someone like myself I would have thought.
 

MisterT-28

New Member
Ouch, will need to find someone in France ... well ok, thanks, I think I am almost done with coding apparently I am stuck in a software update issue.
Do you know how I can "check" my current exact software release/content ?
I am using VCDS 20.12.0.1 with (of course) an original cable.

Many thanks again for your help and prompt reply ;-)
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Ouch, will need to find someone in France ... well ok, thanks, I think I am almost done with coding apparently I am stuck in a software update issue.
Do you know how I can "check" my current exact software release/content ?
I am using VCDS 20.12.0.1 with (of course) an original cable.

Many thanks again for your help and prompt reply ;-)
It’s not a software version, ie operating system type update which you need, you need the layer that sits between the operating system and your coding / adaptation which is not visible to VCDS caped parameters. “We” just call this a software update, or flash.
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
OK, got it, crystal clear :)
I was confused by that post : https://www.clubaudi.ro/threads/tra...oastere-semne-circulatie-la-audi-q7-4m.56704/
So definitively I will need what "you" call VCP to finish that coding ;-)
I am surprised by the fact that traffic-sign-recog can be "enabled" by on-demand functions with Audi Connect subscription ... so that's why I am surprised that "software" can be remotely modified ...

Thanks again for explanations !
Not for your vehicle. You have a 2016 Q7 4M. Over the air / on demand purchases are for the 2020+ vehicles with newer systems. Think you might be getting GPS database based speed sign display confused with traffic sign recognition.
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)

MisterT-28

New Member
But I am satisfied with 2 successful coding :

17 >> Coding >> Octet 10 (byte 10) >> bit 2 :
and
17 >> Coding >> Octet 15 (byte 15) >> bit 4:

image2.jpeg

image1.jpeg

image0.jpeg

That's cool ...
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)

MisterT-28

New Member
Not yet, will have a try tomorrow.
I read some times that this needs couple of kilometers to work.
I did not saw any coding page discussing about this ...
 

MisterT-28

New Member
Well, very busy day ... was out a couple of miutes, neither accelerometer nor engine statistics were working ... I suppose I need to find out the appropriate adaptation. SQ7 should have like TT or RS the good sensors for that ...
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Well, very busy day ... was out a couple of miutes, neither accelerometer nor engine statistics were working ... I suppose I need to find out the appropriate adaptation. SQ7 should have like TT or RS the good sensors for that ...
You won’t get it working as 1) you need the sensors and 2) your ECU map needs to have the features on also.
 

MisterT-28

New Member
I crawled into some documents and did not find any "documentation" on this.
What "sensors" are we talking about ? (for accelerometer ?)
And regarding Engine Control Unit map for engine statistics feature ... is this something feasible or is this only for some RS / TT models ?
Thanks for your knowledge
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
I crawled into some documents and did not find any "documentation" on this.
What "sensors" are we talking about ? (for accelerometer ?)
And regarding Engine Control Unit map for engine statistics feature ... is this something feasible or is this only for some RS / TT models ?
Thanks for your knowledge
They are incorporated in to the ABS and Airbag control modules
 

MisterT-28

New Member
Good to know :)
I will investigate what I can do with ABS and Airbags modules to check if something is possible within ...
Did you have any try with this with your SQ5 ?
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
Good to know :)
I will investigate what I can do with ABS and Airbags modules to check if something is possible within ...
Did you have any try with this with your SQ5 ?
I already knew it would not work in a stock configuration, and For it to work on mine I would need to edit my ECU map, something I am not willing to do on a car that has only just done 500miles lol
 

danielos77

New Member
I already knew it would not work in a stock configuration, and For it to work on mine I would need to edit my ECU map, something I am not willing to do on a car that has only just done 500miles lol

Hi,
where I find file PDF from DJAlix with coding. I don't see
 

MisterT-28

New Member
Well I found something interesting : Dynamometer channel adaptation exists in 5F and 01

upload_2021-2-3_21-59-18.png


upload_2021-2-3_22-0-24.png


I will try to grab some infos about that adaptation maybe I will have a try ...
 

Daniela3

Registered User
hi hope all are well

i have upgraded my a3 saloon from a 2015 to a 2019 facelift. i have done all my usual vcds mods just can not get Rain closing to work or mirror dip in reverse could any one help?

thank you
 

DJAlix

VAG Car Coding™ Limited
Site Sponsor
VCDS Map User
Gold Supporter
VAG Can Professional
ODIS (Offboard Diagnostic System)
hi hope all are well

i have upgraded my a3 saloon from a 2015 to a 2019 facelift. i have done all my usual vcds mods just can not get Rain closing to work or mirror dip in reverse could any one help?

thank you
Mirror dip won’t work as you now need folding mirrors.
 

ZeA38VSport

Registered User
Hi

I have a query regarding A3 8V PFL Sportback ambient lighting.

I have ambient lights active in car including doors and can control them through MMI under Background light> Door, Front and Footwell. At the moment they seem to work in dark ( with light sensor), also when I open any door or if I turn lights on using light switch.

Is it possible to have them turn on with light sensor (Auto) and through light switch but not with door opening/closing during the day.

I can post AutoScan if needed.

Thanks for your help.
 

MisterT-28

New Member
Well, had not lot of time to continue my work on this ... but I finally took some time to buy VCP, and I was able to change the A5 parameters to AEB ON / VZE ON ... and it is working very well :)
Also, I was waiting for VCP to try an upgrade to K3346, and I was right.
I read in the German forums that, in some "rare" cases, when you upgrade to K3346 even if you "unchekck" the Bose upgrade subsystem, system is updated (it was my case ... https://forums.audipassion.com/topic/232900-sauvetage-bose-après-plantage-mise-à-jour-k3346/) ... and it crashes.
The only way to recover is a ZDC upload ...
So once again, @DJAlix, thanks !
 

MisterT-28

New Member
They are incorporated in to the ABS and Airbag control modules
Quick update on that topic @DJAlix, I think it is harder than expected, I did not find anything in the ABS or Airbag modules.
However, I read a topic about the "Rainbow" module : https://fr.aliexpress.com/item/1005...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
The Rainbow module is, as per my understanding, a module that reads engine datas and write them to the bus in a format that is readable by the dashboard ...
Anyone that has installed that one ?
 

ZeA38VSport

Registered User
Hi

I have a query regarding A3 8V PFL Sportback ambient lighting.

I have ambient lights active in car including doors and can control them through MMI under Background light> Door, Front and Footwell. At the moment they seem to work in dark ( with light sensor), also when I open any door or if I turn lights on using light switch.

Is it possible to have them turn on with light sensor (Auto) and through light switch but not with door opening/closing during the day.

I can post AutoScan if needed.

Thanks for your help.
Hi
Anyone able to help disable ambient light triggering when door open?
 
Top